Cendrillon – Discografie Opera Zuid

Niemand zal het in zijn hoofd halen om Cherubino (Le Nozze di Figaro) of Octavian (Der Rosenkavalier) door een tenor te laten zingen. Het zijn dus niet de minste componisten die er voor kozen de rol van een jonge knaap door een (jonge) vrouw te laten zingen. Tenoren zien er doorgaans niet adolescent uit en hun mannelijke klank verstoort de harmonie.
Onder andere Bellini (Romeo), Gounod (Siebel en Stefano), Humperdinck (Hänsel), Mozart (Idamante en Sesto), Strauss (Der Komponist), Verdi (Oscar) of Wagner (Adriano) schreven hun belangrijke jongensrollen dan ook voor vrouwenstemmen. Alle keren dat men poogde zo’n rol door een tenor te laten zingen liepen op een mislukking uit. Nog afgezien van het feit dat de intenties van de componist niet serieus werden genomen.
Zo is ook Cendrillons Le prince charmant door Jules Massenet nadrukkelijk voor een jonge mezzosopraan geschreven. Er zijn maar weinig opnames van Cendrillon. En bij de opnames die er zijn, nemen Jean Guilhem en Nicolai Gedda, beiden tenor, de rol van de prins voor hun rekening en zijn dus helaas volkomen misbezet. Derhalve dit keer geen aanbevolen opnames.

Beschikbare opnames
Simone Blain, Lucien Lovana en Jean Guilhem
Choeur et orchestre Radio-Lyrique o.l.v. Julles Gressier, Parijs 1943
Cantus Classics 5.00732

Frederica von Stade, Jules Bastin en Nicolai Gedda
Philharmonia Orchestra o.l.v. Julius Rudel, 1978
CBS / Sony M2K79323

Frits van Lijf

Bekijk Opera